Ricardo Quaresma

Ricardo Quaresma ve Cristiano Ronaldo Sporting Lisbon'da beraber oldukları zaman en iyi olmak için yarışıyorlardı. Quaresma daha ünlüydü; ama şimdi biri Ballon D'or'u kazanırken Inter'deki Quaresma Yılın Bidonu ödülüne layık görüldü.

Bidon, 18.6 milyon €'ya İtalya'ya transfer olduktan sonra, silik geçen 4 ayın sonucunda her yıl verilen Serie A'nın en kötü oyuncusu ödülüne RAI Radio dinleyicileri tarafından layık görüldü. Taraftarlara göre onun vasat performansları İnter'in ona verdiği o büyük meblayı karşılamıyordu.

Geçen hafta 1-1 biten Torino maçı sırasında taraftarlarından aldığı tepki onun Giuseppe Meazza'da pek de iyi bir geleceğinin olmadığını gösterdi. Quaresma topa her dokunduğunda yuhalandı.

Ertesi gün, transferin son günüydü ve Chelsea İtalyanların kabusuna kariyerine yeniden başlaması için Premier Lig'de bir şans daha vermeye karar verdi, tabi Scolari'nin de etkisiyle.

Chelsea'nin teknik direktörü eskiden Portekiz'i çalıştırıyordu ve Quaresma'yla uluslararası alanda birlikte çalışmıştı. Quaresma Scolari'nin milli takımda ilk tercihi olmamasına rağmen bu kiralama ona yapılan büyük takım oyuncusu değil eleştirilerini kanıtlamak için en iyi şans.

Problem şu ki Quaresma kendini Portekiz dışında bir türlü gösteremedi. Sporting Lisbon'dayken Ronaldo olmasına rağmen bir yıldızdı, ve ününü 2001/02'de ilk sezonunda takımı Portekiz ligini ve kupasını kazanırken yardım ederek arttırdı. 2003'te o ve Ronaldo iki büyük transfer yaptılar. 18 yaşındaki Ronaldo Manchester United'a, 20 yaşındaki Quaresma Barcelona'ya transfer oldu.

Ronaldo Old Trafford'da parıldamaya başlarken, Quaresma kalitesini La Liga'ya taşımakta başarısız oldu. İlk maçını AC Milan'la bir hazırlık maçında oynadı ve golünü attı, ama zamanla yanlış bir transfer olduğunu gösterdi ve Barcelona'da geçirdiği süre büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Lisbon doğumlu kanat Camp Nou'daki sezonunda genelde yedek kulübesindeydi ve ilk 11'de oynamaktan çok sonradan oyuna girdi. En sonunda da kendi beklentilerini bile karşılayamamış olması bir daha asla Frank Rijkaard'ın olduğu bir takımda olmayacağını söylemesine neden oldu.

Neyse ki son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Porto'da oynayan Deco transferi için Barcelona Quaresma'yı kullandı. Portekiz'e döndüğünde, Quaresma Ronaldo'yla kıyaslanmasına neden olan hızını, cambazlığını ve dribbling özelliğini yeniden hatırladı. Önce ilk maçında golünü attı(ki o maçta Porto 2004 UEFA Süper Kupası'nı Valencia'ya 2-1 yenilerek kaybetti), ve anavatanında eski formu devam etti, İspanya'dakinin aksine.

Porto'nun Şampiyonlar Ligi'ni kazanmasından sonra Jose Mourinho'yu kaybetmesine rağmen, Quaresma kulübünün Şampiyonlar Ligi'nde yine son 16'ya kalmasını sağladı. Ertesi sezon, yeni menajer Co Adriaanse'nin kontrolü altında, Quaresma Sporting'teki ilk sezonundan sonra bir double daha yaparak ligi ve kupayı kazandı.

Estádio do Dragão'daki performansıyla bir özgüven oluşturdu ama bu 2006'da Dünya Kupası kadrosuna alınmamasıyla biraz zedelendi, yine de Euro 2008 kadrosuna girmeyi başardı. Orada da Scolari tarafından yeterince iyi kullanılamadı ama yeteneğini kanıtladı.

Portekiz'e dönersek, Quaresma 2 lig şampiyonluğu daha kazandı ve basında transferiyle ilgili büyük paraların sözünün geçtiği 2008 yılına kadar çok iyi oynadı. Porto başkanı Jorge Nuno Pinto da Costa "Eğer biri 25 milyon £ önerirse, bu durumda yapacağımız çok az şey kalır." demişti.

İlk olarak Quaresma'nın tekrar İspanya'ya döneceği düşünüldü, ama bu sefer Real Madrid formasıyla. En sonunda Inter bu kanat oyuncusuna 18.6 milyon € verip onu transfer etti. Quaresma bir kez daha şansını deneyecekti. İlk maçında sık sık yaptığı trivela şutuyla bir gol kaydederek maçın adamı seçildi.

Her nasılsa, vatandaşı Mourinho'nun teknik direktör olmasına rağmen, performansları bir kere daha yabancı topraklarda dibe vurdu. En sonunda da Şampiyonlar Ligi kadrosundan çıkarıldı ve Quaresma Giuseppe Meazza'ya "arrivederci" yani İtalyanca görüşürüz dedi.

Bir kez daha güven yenileme amacıyla Portekiz'e dönmek yerine, genç adam bir cesaret örneği göstererek kendini Premier Lig'de denemeye karar verdi, muhtemelen bunun nedeni de kendisi İtalyan ve İspanyol futbolunda çuvallarken, eski takım arkadaşı Ronaldo'nun İngiliz futbolunda başarılı olmasıydı.

Eğer Chelsea ile yapılan anlaşmaya olumlu yaklaşırsak, bu kiralama iki taraf için de yararlı olabilir. Maviler'in bir kanada ihtiyacı var, çünkü Joe Cole sakat ve ortada Malouda gibi büyük bir hayal kırıklığı var. Quaresma ise kendini göstermeli, dolayısıyla bu anlaşma gerekli bir hal alıyor. Olumsuz yönden bakarsak ise, Quaresma'nın üzerinde büyük bir baskı olacak ve bu yine başarısız olmasına neden olabilir.

Bakalım sezonun geri kalanı ne gösterecek?

1 yorum:

  Juan y Fer

10 Şubat 2009 14:07

Hello,
the Scolari´s dismissal is a bad news for Quaresma, we will if the new coach has confidence on this player and he can show that he has potential outside Portugal.
Regards,
http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)