Ümit Karan


Uzun zaman önce ilk kez Gençlerbirliği'nde oynarken izlemiştim Ümit Karan'ı. O zamanlar 24-25 yaşlarında genç sayılabilecek bir forvetti. Bol bol gol atıyordu Gençlerbirliği'nde, Fenerbahçe'yi de boş geçmiyordu oynadığı maçlarda. 2001-2002 sezonunda Galatasaray'a transfer oldu. İlk sezonunda 7 gol attı toplam. Olaylı Roma maçında da golümüzü atmıştı. İkinci sezon mükemmel bir performans sergiledi ve attığı gol sayısını 16'ya çıkardı. Ofsayta çok fazla yakalanırdı ilk sezonlarında. Ertesi sezon sakatlandı, Hakan Şükür'ün de geri dönmesiyle birlikte 8 maç oynayıp 1 gol atabildi sadece. Fatih Terim gitti Hagi geldi, onunla da anlaşamadı. Ankaraspor'a kiralandı. 2004-2005 sezonunda 6 gol atabildi toplam. Eric Gerets'in gelmesiyle beraber mükemmel başladı yeni sezona, 4 maç 6 gol, 6 maç 9 gol gibi abuk istatistikleri vardı. Beşiktaş'la da adı anıldı sık sık. Erman Toroğlu'nun o gündem yaratan saçma sorusunun da yöneltildiği kişiydi. O sezon 17 gol attı, kesin gol kralı olacak diyorduk ama bir Fenerbahçe maçında sakatlandı ve sezonu kapadı. Gerets'in ikinci sezonunda yine formdaydı, 18 gol attı toplam. Geçen sezon ise 11 gol atabildi. Bu sezonu zaten biliyorsunuz.

Milli takıma alınmamasıyla ilgili her zaman tartışmalar çıktı. Çok sık ofsayta yakalanması nedeniyle eleştirildi, istikrarsız oluşuyla ilgili sürekli yorum yapıldı. Bir sezon 15+ gol atarken ertesi sezon 5'ten az gol atmasıydı bu eleştirilerin nedeni. İyi olduğu zamanlarda uzaktan sert şutlar çeker, kafa toplarının çoğunu alır, inanılmaz vuruşlar yapardı. Manisa'ya, Elazığ'a attığı goller aklınızdadır. Kaçırılmayacak pozisyonları kaçırır, saçma sapan goller atardı hep. Hakemlere de hep itiraz ederdi.

Bu sezon Ümit Karan'ın formsuz olduğu bir gerçek. Bu saatten sonra da Baros varken kolay kolay forma girebileceğini sanmıyorum; ama Nonda'nın da aynı şekilde formsuz oluşunu ve Ümit Karan'ın daha önceden de bunları yaşayıp forma girebildiğini hatırlarsak, belki biraz da olsa umutlu olabiliriz. Öte yandan kilit bir nokta da şu ki Ümit Karan artık 32 yaşında ve eskisi kadar iyi değil. Hakeme sürekli itiraz ediyor ve bu bir Galatasaray taraftarının takım kaptanında görmek isteyeceği hareketlerden değil. Rakip defansla da eskisi kadar boğuşamıyor ve dolayısıyla pozisyona da giremiyor. Özetle şu durumda takıma faydalı olamadığı apaçık ortada. Son Sivasspor maçında da gördüğü kırmızı kartla(haklı veya haksız ona karar veremem) maçın koptuğu anlardan birini yarattı. Bu saatten sonra ne olur bilemem, ama gelmiş geçmiş sayılı Türk forvetlerden biri olan bu adamın eski formuna kavuşmasını bir Galatasaraylı olarak tabiki de isterim. Pek umudun olmamasına rağmen dilerim ki geri döner ve o senede 15-20 gol atan Ümit Karan'ı tekrar izleme şansı buluruz. Bu kariyerinin son yıllarında hem Galatasaray hem de kendisi için en hayırlısı olur.

0 yorum: